Ahad, 27 Mac 2016

Main Teka2

I made RM50 in less than one minute!

Tiba2 keluar lagi kesukaan dia kat TV

Cuba teka lagu apa ni? Abah kasi 10 inggit..

Pelan2 ingat..

Tchaikovsky!

(We said it together! )

Bak 10 inggit!

Dia buka wallet ada duit 5 inggit dan singgit bbrp kpg tapi tak cukup 10 inggit. Ada duit 100 bbrp keping.

Takpelaa bagi jelaa 100 tu. Yg 90 tu hadiah jugak.

Takleh .. Takleh nnt pulang balik laa

Alaa 50 eh.. 

Ok ok! 50 nnt laa eh..

Shhhh.. Kalau tak pulang pun halal kan... Hehe..

#mudahnyanakbuatduitarini;)


Rabu, 23 Mac 2016

Pulau Redang

Assalamualaikum 


Alhamdulillah Allah beri kesempatan utk bercuti buat kali ke 2 di Pulau Redang. Thank you cik abam sayang kerana bawa saya dan anak2 ke sini.


Memang kecantikkannya tak terkata. Tersangat Indah! 


Kami naik motosikal
Ke sini. Sewa pwr day Rm65. Senang nak kemana2:)

Day one ke pantai. Tak sangka cik abam ajak masuk dlm laut . Makanya kami pun masuklah tanpa mengganti pakaian. Air sejuk walaupun masa tu jam 3:00 ptg. Pulang hampir jam 5 tak silap.


Ini day 3, snorkeling part 2. Memang terpesona dengan keindahan alam dalam  air. Allah Maha pencipta.. Dah 2 kali dah tak takut sangat tenggelam.. Heh heh!

Nanti sambung lagi. Maklang nak menjahit jap

Hakim

Assalamualaikum

Apa rancangan anda hari ini? Jom walk pagi2. Alhamdulillah batuk dah tinggal 3% kot, dah boleh lah keluar rumah..

Malam tadi tidur agak lewat. Ingat nak juga lelap awal dalam jam 11.00 tp terlangsung jadi dekat 12:30am. Teman anakanda buat hw. Nasiblah mata cooperating. Sambil2 selongkar laci2 barang saya yang bersepah. Sambil2 cari kat manalah terselitnya cincin2 berlian saya. Masalah betul tau. Suka sangat letak merata2. Kadang tengah jahit rasa tak selesa terus bukak dan letak kat tepi pastu lupa.. Allahuakbar sesungguhNya DIA sahaja yg tahu kat mana. Semoga Allah lorongkan pencarian saya yg akan menemukan cincin2 tersebut!

Alhamdulillah masa korek2 barang jumpa sampul raya.. Ada duit RM100! Kes tak ingat jugalah tu.. Wahh Kim , mak jumpa 100! Beritau Hakim yg sedang tertiarap buat hw. Bukannya tak ada bilik study. Tapi no response. Laa dia terlelap depan buku2 sekolah dia. Kesian benar tengok kan..

Sekarang ni kelas habis 4 lebih. Balik rumah dah dekat jam 5. Rehat kejap mandi, solat pastu buat hw. Dekat pukul 6 ustadz dtg ajar ngaji ( dia dah khatam bbrp kali tp rule of the house mmg kena ngaji selagi ada dalam rumah ni. Even if Along Angah balik and if ustadz datang, seme kena ngaji juga!.. Mak abah je ngaji sendiri2 hehe). 

Lepas Maghrib dalam pukul 8 dah ke tuisyen sampai pukul 10:00. Sampai rumah 10:20 - 10:30. Rehat lah 10-15 mins. Lepas tu sambung pulak homework. Kalau tak banyak Ok lah. Kalau tak entah jam brape dia tidur. Mak yg selalu lelap dulu. Macam malam tadi bila dia dah lelap kejut juga 2-3 kali tp macam tak boleh bukak mata dah.

So, pagi tadi pukul 5 lebih dah gerak dia. Suruh dia mandi and solat dulu biar segar. So, sekarang ni sedang menyiapkan kerja sekolah dia. Baru sat terdengar dia menguap.. Kesian anak2 sekarang. Macam teruk sangat sekolah ni. Padahal baru PT3! 

Mak doakan semoga Allah permudahkan segala urusan pembelajaran anak2 mak walau dimana mereka berada... Semoga ilmu yg dicari memberi manafaat dunia dan akhirat .. Amiin


Rabu, 9 Mac 2016

Hectic 2 days!

Assalamualaikum 

Alhamdulillah i have been quite busy the past 2 days

Monday.

Busy with my mesin jahitlah. What else! Hehe. Had accomplised what i wanted. 3 bags! Alhamdulillah angan2 maklang became true late evening due to some matters that i have to attend to.;) Alhamdulillah Allah made it all easy for me to accomplish!


One down. I was interrupted bybthe arrival of these!

And these

They are gifts for the commitees of PIBG SMKRP! Thank you to a friend ie the towkey for suggesting the combo! They are so awesome!
  

Then later after zohor continued with this


Eldest daughter called me up. Nangis2. Stress dengan group mate. Penat lah tu! And lapar! Cian anak mak...

Sambil2 cakap , i did this one rasanya

Dekat2 nak petang sangat, pkpentadbiran dropped by. As usual stuck for more than 1/2 hr..


Saya suka cakap dengan kak Lina tentang sekolah. 


Hehe.. When it comes to school project, i am so excited! Alhamdulillah !

Ahad, 6 Mac 2016

Sunday yg agak mengeciwakan:,(

Assalamualaikum

Alhamdulillah walaupun hari ini hati agak kecewa atas suatu kejadian, namun cuba juga ku sorokkan dalam lubuk hati dengan melayan peti ais yang agak sepah.  Lepas rebuskan sayur brokoli dan carrot bersama fishball yang bibik goreng buat bekal Hakim, diteruskan dengan mengemas dan memasak sup tulang. Boleh buat mee sup untuk tengahari. 

Breakfast pun sekarang makan yg bakar2. The lesser the oil the better. Makan sayur banyak2. Nak buat macamana jagalah sebelum menjadi teruk. Moga Allah permudahkan untuk kembali sembuh.. Amiin

Makan roti sekeping dengan sayuran dan ayam. Minum air kosong je. Yang dalam gambar minumlah seteguk dua. Memang kurang gemar nak minum air teh atau kopi:)

Selasai brekfas, ke Chukai. Kena sign borang untuk nak dapat share company, depan pesuruhjaya sumpah. Alhamdulillah maklang baru dilantik utk join sebuah syarikat jurutera perunding di sini. Keje tak tiap hari masuk. Cuma bila ada job je. Alhamdulillah . Kejap sgt sign. Alhamdulillah dah pun dipulangkan pada tuannya. Doakan maklang mudah bekerja dengan mereka.


Tengahari ini kami makan ini. Sekarang banyak makan yg banyak air. Biar cepat kenyang!
Meehoon sup tulang


Alhamdulillah dah kenyang. Tinggal 2 ketul tulang dan daging untuk Hakim yang akan pulang lambat sebab menyertai sukan MSSD . Baling cakera. Moga anak mak dapat pingat. Amiin


Petang ni samada layan ini atau layan mata. Kerja memang banyak lagi yang belum selesai. Moga Allah ubati hatiku yg kecewa ini.. Huhu.. Feel like crying!;,(

Semoga segalanya Allah permudahkan.. Amiin

Sabtu, 5 Mac 2016

Masak2 n makan2

Assalamualaikum


Sejak 2 menjak seme nak diet. Alhamdulillah berat Hakim dah turun 7kg sejak 3 minggu yg lepas. Berlari petang2, diet, angkat dumbbell. Alhamdulillah 


Maklang pun dah mula diet sejak seminggu. Tiba2 gula mencanak naik. Huhu! Pergi cek darah. No good. Dr kasi ubat diabetes low dose! Sungguh takut dengan penyakit keturunan ini.. Huhu.. Apakandaya.. Allah hendak kita jaga pemakanan tp tak jaga. Tapi tak pe.. Maklang dah Hakim serta Angah kat Kl nak diet juga. 


Nak makan nasi lemak, nasi dagang, nasi kerabu macam payah je nak kontrol. So, makan omputih lah..
 Tuna with sedikiiit mayo, bwg chopped, grated carrot, cili padi dan perahan limau

Salad, grated carrot, chick pea dan tomato wedges

Omellette with carrot, capsicum, tomato. But I tak suka. Made myself a konon2 sunny side up tapi terkogheh:)

Ni pun I tak suka.. Tapi buat utk org yang makan lah

Dan roti wholewheat


Dah kenyang .. Golek2 je.. REHAT kena lebih sebab belum baik2 batuk yg hinggap dah lebih sebulan ni.. REHAT lah saya... Jangan rehat terusss sudah.


Kol 11 tadi , penat dah rehat. Ke dapur lah.. Masak lah yg ni. Nnt sup sayur bbk yg buatkan.. 

 

So dah abis masak, dah abis rehat.. Jom lah menyulam.. Nanti kot orang marah sebab dia nak rabu ini. Tapi I malas.. Huhu


Sekian maklang merepek setelah berbulan tenggelam;)


Sambil2 dengar Abah ngan Maya dok pilih nak belajar apa nanti lepas SPM.