Jumaat, 21 Februari 2014

Kisah 3 hari 3 malam


Assalamualaikum...

Wah jumaat petang dah. Sibuk di dapur hari ini.. Biasalah routine jumaat masak berbagai juadah utk di freezekan bila cik abang kena kerja luar senang nak bawak. Lagipun minggu depan mak dan abah nak ke KL , kalau dia tinggal kat rumah kami kat KL tu, senang tak payah nak masak. Tinggal panaskan aje..:)

Ada ayam kari, ayam dalcha, sambal ayam dan udang tomato.. Lambat memasak arini.. Buat pelan2 sebab bahu dan leher macam teleng. Dah 3 hari macam ni. Nak buat keje pun selo je:(.. Alhamdulillah hari ni macam ok sikit.

Masa nak hantar Hakim solat tadi ( abah kena keje Kl lagi:(..), kak liza call minta singgah rumah dia.. Tp maklang singgah bila nak ambil Hakim balik dr masjid je sbb masih memasak tadi, kak liza beri 2 jenis briani.. Ayam dan ikan.. Mak ai.. Banyak sungguh. Yg best tu kak liza hadiah jugak buku resepi baru dia.. Masakan warisan... Sedapnya nampak ...

Beriani ikan sedap:)

Beriani ayam pon sedap..

Semalam dapat nasi bukhari pun sedap...rezki maklang dah 2 hari dapat makan free. Tq so much kak liza.. Moga rezki akak murah.. Aminnn

***

Ni kena ingat semula.. Apa maklang buat last tuesday.. Lupa sebab sibuk sangat baru2 ni. Banyak yg nak buat tak terbuat.. Biasalah tuesday pagi pergi walk2 dengan kawan2. Lepas tu ada usrah. Bagus juga pengisian kali ini.. Virus dalam ukhwah.. Ini antara yg maklang dpt dlm usrah hari tu..

Virus dalam ukhwah
Tidak ada perkara yg memutuskn hubungan dgn manusia jk tdk ada maksiat dgn Allah
Mahabbah syaitaniah - jgn tegur org dpn org ramai, cara lembut jgn menyindir
Tidak santun dlm berbicara
Jgn mendominasi majlis
Ckp kn berhati2 takut ada yg tak mampu
Panggilan yg bersopan
Berdebat dan membantah
Merendahkan idea orang
Jgn kritik dpn org ramai
Sifat acuh tak acuh
Pendam rasa dengki

Moga sama2 dpt menafaat...

As usual ada makan lepas usrah, banyak gok makan sbb hari tu lapor .. Hmmm

Tak ramai pagi tu.. Tp tidak apa...


Tuan rumaj, puan Husna hidangkan nasi lomak sodap:). Tq Husna..

Tu dia sedang menjamu selera:) . Alhamdulillah.. Kenyang perut!

Petang berkebun ngan angah kakak n bibik.. Semangat anak dara semai poko... Boleh jual kalau ada yg nak:)

Hydrangea memang kesukaan maklang.. Angah dah buat repotting.. Semua masuk pasu besar.. Harap2 pokok jadi gemok:) insyaAllah:)

Rabu pagi.. Hmm maklang kena call LHDN.. Dia kata ada tunggakkan.. Banyak juga tapi seingat maklang semua dah clear.. Harap2 LHDN silap. Setau maklang LHDN yg ada utang maklang:)

So sebab tak ada geng nak walkwalk, maklang spend masa menjahit sebab banyak nak due khamis .. So memang melayan benda tu jelaa dengan teleng2 ni

Yg dah kaler n yg belom:)
 Dan akhirnya semuanya telah pon dideliver petang semalam...Alhamdulillah.. Atok kata.. Ada bukak kilang ke?

Pandangan dekat setelah kena cat:).. Suka main warna.. Dekat 3 jam
Lebih kot mewarna.. Lengoh...

15 bj pouches dah masuk sarung, lg 15 tak muat sbb besar :)

Pagi Khamis semalam angah join KBM utk jadi facilatator kat sek badrul. Dia tak nak tp maklang paksa juga so that terbuka sikit minda tu.. Harap2 dia enjoy!

Ustadzah Nor ( baju coklat) datang ambil angah..

Bersama facilitators yg lain2

Nampak anak Mak dah senyum
Sikit tu..petang semalam ambil dia balik kejap, nak mandi dan lepas maghrib hantar dia balik sana..

Oh ye, pagi semalam kami walk2 jugak

6 org semalam..:) geng walk maklang:)

Perang semalam sempat borong ros pulak.. Pergi ngan ida.. Alhamdulillah bibik dan transfer kan rose masuk pasu:).. Harap2 banyak bunganya.. Moga Allah gemokkan pokok2 maklang:) aminn

Eh oklah.. Ada date kat rumah Elly jap lagi.. Ngopi katanya tapi perut i kenyang lagi huhu

Jumpa lagi nanti:) insyaAllah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan