Isnin, 12 Januari 2015

Trauma


Assalamualaikum...


Maklang masih trauma lagi . Last Friday rumah maklang kena masuk pencuri, Maklang masih di KL. Kami tak jadi balik sebab cuti sekolah kan sambung lagi....


Nasib baik kawan yang nak tumpang tidur tu sampai awal jugak lepas dia keluar semula lepas ambil kunci dari ustad yang datang tengok2 rumah maklang. Mula2 dtg ustadz dah tunjuk bilik mana mereka boleh masuk . Sebabnya takut Kak Yah Pak Omar tak dan ganti semua cadar. Dia call maklang kata dah masuk rumah, tapi tak dan 5 mins lepas tu dia call balik beritahu rumah macam lain macam. Mula2 dtg rumah was neat. Seghiau sampai arini.

Malam tu kawan maklang tak jadi menumpang tidur.  Kesian mereka. Allah tak izinkan....Pasti ada hikmah utk semua pihak. Malam tu jugak ustadz dtg semula dgn polis nak tengok rumah. Polis masuk rumah dan ambil gambar etc.

Polis jumpa 1 beg berisi tabung duit Hakim dan Cik Abang, kat luar pagar belakang rumah. Agaknya berat sangat tak sempat nak bawak lari. Alhamdulillah selamat yang itu. Tapi yang sedihnya.... jam tangan hadiah harijadi paklang 2 tahun lepas dan bbrp utas lagi lenyap..duit Hakim 600 pun hilang...nasib baik duit Dhira dalam bekas angpow raya dia tak ambil. Itu mmg rezki Allah jaga..Alhamdulillah,..


Semalam pagi bibik realized kuali maklang yang pecah ( tp sayang nak buang sbb dia best dan masih boleh digunakan n tak lekat!), hilang,  tak ada kat dapur, pencuri ni lapar kot. nak amek kuali nak masak. Dia ambil maggi dan makan dan juga jagung dalam tin dan buah longan. makan kat rumah maklang. Tapi tadi pagi bibik ke belakang luar rumah terjumpa kuali feberet maklang tu...mmg sah mereka nak bawak lari tapi tak dan. mungkin sebab kawan2 maklang dah sampai...


ngeri betul Ya Allah lindungilah kami!

seharian semalam maklang tak buat kerja dan malam tidur macam tak best je...awal lagi kami dah alarm rumah...Ya Allah lindungilah kami dan harta benda kami....

Doakan kami!

2 ulasan:

  1. Salam pecah rumah ni ada dimana mana.kat luar negara pun sama
    Tak dpt pagi dia buat petang dan maghrib.
    Lepas tu dia boleh pilih rumah ..so kena la ambil langkah..

    Pasang le cctv tu. Tapi pasang tinggi. Tak kena jolok..
    As deterrent thn anytg.kat belakang pun sam. Keliling letak sensor light juga.

    Lagi satu kalau nak kemana mana...byat trick pensioner old lady kat england buat. Pasang timer kat bilik tidur living room kitchen dan bilik atas. Landing...area etx.
    lepaz tu radio buruk tu pasang kat bawah. Kat area dapur dan living room.
    Pakai timer jugak.
    Pasang orang ngaji...ke atau ikim radio...
    So bila dia nak masuk serba salah macam ada org.

    lagi satu bila nk pergi mana mana reversw keta kedlm sikit dan letak suitcase discreetly esp nak pergi lebih sehari dua.

    BalasPadam

  2. Salaam kepada sekeluarga.
    Pecah rumah adalah satu satu yang ditakuti suri rumah. Alhamdulillah apa yang berlaku boleh diterima dengan tabah. Kita bersyukur apa yang berlaku tidak seperti yang kita pernah baca dalam akhbar.

    BalasPadam