Jumaat, 31 Januari 2014

Khatam quran di rumah kak zah



Assalamualaikum

Alhamdulillah pagi semalam sempat maklang pergi majlis khatam quran kat rumah kawan maklang, kak zah sempena anak dia nak nikah hari ini. Dapat juga bawa sedikit juadah.. Apalagi kalau bukan coklat cake.. Kakak
Lah yang buat:)


Kalau bab pergi macam2 ni best sebab selain dapat baca2 yasin dapat gak jumpa adek2 n kakak2 geng usrah.. Seronok:)

Sorang bakal perantin sorang adek perantin:)

Antara yg rapat ngan maklang:) yg tudung itam belah kiri tu kak zah, mak perantin:)

Lagi:)

Dan lagi:).. Alhamdulillah makan nasi dagang and pilut kuning serta kueh mueh yg sedap1. Tq kak zah:)

Balik dari sana maklang buat nasi mandy. Beli yg kotak punya.. Alhamdulillah...tak payah beli yg berdetus2 dah:)

  Nasi mandy first try:)

Maklang bertungkus lumus siapkan ini:


Dan petang tadi jadi bantal:)
  

Ok sini dulu.. Nanti sambung pasal pi pasar dungun:) insyaAllah.. Good nite/)

Khamis, 30 Januari 2014

Senget sebelah

Assalamualaikum

Alhamdulillah... 

Anakanda yg 2 org yg pergi kem kepimpinan nampaknya enjoy. Cg dia wassap gambar sibongsu ke maklang tadi pagi. Dia demam kata cg. Biasalah kalau penat tonsil mula bengkak. Dah minta tolong cg belikan eskrem utk dia. Moga Allah beri dia kesihatan yg baik. Kak Maya sihat2 aje cg kata. Mmg Maya, maklang tak bimbang mana, cam Angah pon ok biasanya. Yg selalu maklang bimbang ialah yg bongsu dan yang sulong.. Manja sangat!


Pagi2 si Angah dah mesej ke cg tanya kabar adek dia. Sayang juga Angah kat adek dia... Tengok dari gambar nampak OK je bujang mak.


Siang tadi maklang berangan nak jait beg.. Tapi telah ditakdirkan beg itu tak
siap... Lebih merelaxkan diri. Camana pon maklang start sulam yg ini. Konon nak kasi pengantin sabtu ini , insyaAllah.. Just a simple one!


Tengah seronok main benang sulam...sangat seronok bila yg disulam macam cantek macam
comel je:)


Petang tadi merehatkan diri kat tgv, MM tengok 47 Ronin.. Sedap cerita pasal samurai2 ni..


Okeh.. Takat ni dulu.. Mata sudah mengantuk! 

Assalamualaikum 

Rabu, 29 Januari 2014

Klas tafsir dan my RE.. What else kan?

Assalamualaikum

Semangat hari ini. Anak2 yang 2 bongsu pagi tadi dah kesekolah nak makan omellette cheese. Yg lebih nya si sulong.. Berebut benda tu dengan adek2 dia. Walhal dah buat sorang satu.. Last2 angah punya pun kena bedal. Dia
Share ber3:). Yg dua bongsu pergi perkhemahan di Kuantan pagi tadi-
Kem kempimpinan. Maya jadi pengawas dan Hakim jadi ketua kelas. Moga mereka dapat menafaat dari kem tu..insyaAllah..rindu dendam lah i kat budak 2 tu. Khamis baru balik.. 

Lepas selesai urusan ngan budak2, maklang menjahitlah.. Yeay! Alhamdulillah siap sebiji ..lama sangat dah ditempah ni:)

Siap beg, maklang pon bersiap nak gi klas . Baru ari ni join kelas tafsir ni. Moga lebih memberi manafaat insyaAllah. Ok kelas ni yg tak ok masa nak balik pinggang sakit sbb duduk 2 jam besila atas lantai.. Memang jem. Pergi balik diambil dihantar kak Faridah sham. Alhamdulillah...


Masak tengahari pulak. Dalam pada tak tahu nak masak apa jadi 4 jenis lauk. Masak serba sedikit je. Siap dah memasak semuanya.. Alamak nasi tak masak lagi...along yang masak. Bila naik atas dah zohor, sambung jahit 2 beg... Hmm mmg x brentilaaa . Kol 3:15 kot baru makan. Dah tak rasa nikmat sbb dah kelaparan

Ayam goreng kunyit, tahu jepun, sayur sawi putih masak kicap dan hati lembu goreng dgn kari.

Bunganya dah lama di sulam. Alhamdulillah akhirnya ada yg menyunting

Memang semalam maklang meriah benar meriben.. Hari ini belikat jem.. Hehe.. Jap lagi nak panggil tukang -urut- in- d- hause tolong lomor minyak kat belakang ni... Moga di pulihkan oleh Allah.. 
 

Sempat menampal 'inti' matahari semalam:).. Nnt boleh jait jadi beg inayaAllah

Dan menyiapkan yg ini pagi tadi

Lepas lunch bolehlah meng'felt' pulak.. Tapi takleh lagi dok kat mesin.. Lagi tunduk takut lebih sakit nanti..

Sunyi tak ada 3 ahli keluarga kat rumah.. Rindus dah...

Isnin, 27 Januari 2014

Hal Riben dan Sekolah

Assalamualaikum.

Memaksa diri mengupdate blog ni..kalau tak paksa nanti jadi macam tahun lepas..terbengkalai lagi...

Semalam tak sempat update. Tak ada mood, penat, sakit hati  dan macam2...kalau menulis nanti merepek je kot. Samalah macam hari ini..nak merepek aje..

Semalam siang, breakfast buat nasi lemak sambal sotong. ikutkan hati yang malas dan badan yang melayang2 tak nak masak apa2. Tapi sebab anakanda nak makan nasi lemak dengan sotong coklat, maka mak pun bangunlah awal sedikit utk menyiapkan juadah utk suami dan anak2...tak amek gambar pun sebab tak ada mood.

Selesai brekfas, ingatkan nak pergi pasar tapi sebab mood terbang entah ke mana, maka di kensel aje..dok melayan riben lah. Apa lagi. Sambung siapkan 4-5 bj pouches dan kemudian sambuang kusyen cover utk Wan Sara. Masa ke rumahnya di Jakarta masa Dec lepas, maklang tengok RE yang maklang bagi dia...mak oi sungguh tak ada seni.. ( macamlah sekarang ni ada:) Alhamdulillah selesai baru 1... InsyaAllah..besok petang baru mula kot..


Pagi tadi, Alhamdulillah sessi ke2 kelas RE  maklang dah pon selesai. Kelam kabut jugak sebab ada urusan tengahari kat sekolah. Masa mmg 4 jam, tapi biasalah kalau kelas meleret sebab kesian kat student2 yang not so fast learner..maklang kata kalau tak paham nnt kita wassap-wassap dan buat group RE dalam wassap..taklah serabut dalam wassap usrah sebab yang datang belajar tadi semuanya geng usrah...

Semuanya teruja bila dapat buat rose lapis:) bukan kek je lapis tau.. Rose pon ada;)

Bawak anak.. Ada yang lomandi tu.. Sihero
Along and kakak tolong jaga baby sementara ibu belajar menjahit.. Alhamdulillah..

Selesai kelas dekat pukul 1, dapat rehat kejap, bergegas solat zohor dan rush ke sekolah. Hehe..gabra gak NYDP, tak pandai nak berbicara atas stage. Sib baik PK kawan sekelas makalng, maklang minta tolong drafkan text utk maklang..naik atas stage tinggal cakap aje...tak dan nak menulis...tahu nak kena kasi speach pon late last nite..Alhamdulillah..i hentam keromo je nak cakap apa...nasiblaaa..

Gigil jugak tadi hehehe.. Cakap memang tak tengok orang tu.. Main langgar je:)

Balik rumah dah pukul 5:00 ptg. Letihnya rasa. Mata i pon kaburrrrrr.. Ni sambil2 tengok Arianna Rose online je...


Ok..goodnite..sehingga berjumpa lagi;).. 

Assalamualaikum..

Sabtu, 25 Januari 2014

Annual dinner 2014


Assalamualaikum

Maklang , cik abang and Along dah dalam bas menuju Kerteh. Baru aje melepasi tol jabor. Tak solat zohor lagi. Jamak taqdimlah jawabnya. Moga2 cepat tiba di destinasi.


Hari khamis lepas, maklang tiba hentian putra sekitar jam 8:00mlm. Encik suami dah pun menunggu. Kira whatapps sampai ke minit terakirlaa.. Nampak kereta dia park kat tepi jalan bertentangan dengan PWTC. Rasa macam masa muda pulak masa tu sebab ber2 sahaja. Sesampai di rumah kat KL yang cuma 5km dari hentian putra, unpack beg yang penuh dengan makanan. Bekalan pow wow, marble cakes  utk wan dan atok dan sedikit lauk2 dari Kerteh. Ada juga perencah mee yg dah siap ditumis utk menyenangkan kerja memasak kat KL:). Alhamdulilah. Terasa letih dan pening kerana bergoncang2 dalam bus 2 tingkat.. Awal maklang tidur malam tu.


Jumaat pagi sempat buatkan mee goreng utk suami tercinta sebelum dia ke pejabat. Alhamdulillah. Mee kuning dari JB, perencah dan sayuran dari Kerteh, bertemu dalam kuali di KL.:)

Tengahari kerja senang. Panaskan lauk2 dalam esbok dan goreng sayur. Makan lepas cik abang dan atok balik solat jumaat:)


 Alhamdulillah sempat menyulam utk beberapa  pouches yang ditempah oleh kawan maklang dan sempat melayan pesanan utk pouches lagi:) Alhamdulillah rezki datang tanpa disangka2:)

Lepas jumaat dapat pujuk cik abang pi teman beli riben . Berdetus2 terbang.. Moga laku keras laa.. Ya Allah bukakanlah pintu rezki ku...

Sekitar jam 6 ptg kami bersiap utk ke annual dinner office cik abang. Kali ini di adakan di hotel Majestic, KL.  Pakaian merah hitam. La Costra apa entah.. Tapi cik abang saya suka pulak nak berserban, macam tak kena ngan tema hehehe!


Sugguh tak enjoy sebab sangat bising! Mat salleh punya party ginilah gaknya.
Cik abang pening kepala sebab bising dan juga sebab kepala berat dengan serban hehe.. Jumpa kawan baik masa kecik tapi sayang tak dapat nak letak gambar walau dia sangat cantek. Sayang sebab dia masih tidak menutup aurat. Kesian kat dia. Doa maklang moga Allah bukakan pintu hatinya utk menutup aurat. Aminnn


Beginilah keadaannya dalam tu.. Liplap2 lampu dalam gelap


Tak dapat nak amek gambar makanan lain.. 
Eskrem ni sedap

Epal pie ni masam
Sempat bergambar dengan teman yg duduk kat sebelah. Kak Haziyah nama dia. Sempat dia tempah beg RE ngan maklang.. Promo jangan tak promo! Alhamdulillah rezki ada dimana2:).. TQ Allah!

Sepanjang malam masa makan kami
dihiburkan dengan MC perempuan terkenal dari Singapura. Entah apa nama dia Donna apaentah. Cik Abang jadi table leader utk games tapi yang tak setuju tu MC omputih tu suka pegang2 sampai ada yg dia offer.. You want to kiss me? Dia ada tanya satu org yg berpangkat datuk lepas org tu dapat hadiah tapi terus turun. Bila MC tu tanya, Datok tu naik ke pentas lalu memcium MC itu. Ya Allah sungguh maklang rasa geli.. Dalam hati biarlah tak payah dapat hadiah lucky draw bernilai beribu RM, aku tak rela suami ku disentuh perempuan bukan muhrim. Tak berbaloi nilai itu dengan azab yang bakal diterima nanti. Naudzubillah.. Sesungguhnya kami berlindungan dari azab Mu Ya Allah.


Selesai cabutan bertuah kami pulang. Maklang hampa... InsyaAllah tak nak datang lagi majlis seperti ini...


Alhamdulillah anakanda kesayangan dah tiba dari Bandung malam tadi.
Dijemput Alang dan terus hantar ke rumah kami di KL. 

Siang tadi sempat gi IKEA nak makan meatballs dan entah salmon yg tak masak tu..
Seminggu insyaAllah duduk bawah ketiak
Mak abah!


Sehingga bertemu lagi..

Terimakaseh kerana datang sini:)..

Khamis, 23 Januari 2014

Stress

Assalamualaikum

Sungguh maklang tak larat nak menulis semalam. Tersangat mengantuk. Se awal 10:45 malam mata dah tak boleh nak bukak dah.. Tengok lappy pon mata dah tertutup. Tengok cerita istikhad cinta... Sambil2 nak jahit konon, tp cerita kemana jahit kemana. Tidur jugak yg datang.. So apalagi, simpan laptop dan tidurlah saya. Pukul 2 lebih terjaga. Rasa macam dah lamanya tidur.. Baca kejap buku cerita yang tak abis2. Ada kot 10-15 mins. Sambung tidur lagi.. Terjaga sekitar 4 lebih terasa ada benda berat atas pinggang. Apalah yg berat sangat ni??? Sedar2 rupanya kepala siHakim berbantalkan pinggang maklang.. Mak oiii!! Bila dah pagi beritahu dia kepala dia atas pinggang maklang, dia kata..
Berat ke kepala Hakim, mak? Tulah yg senoneng gaknya asik terbangun2 je...

Stress jadiknya lepas ada maling nak masuk rumah.. Moga Allah pelihara keluarga dan harta benda maklang... Aminnn
***
Semalam pagi maklang ada brekfas meet. Sebelum tu mengepow yg cg sekolah pesan. Sampai terlewat tiba rumah kawan maklang. 

Pow pagi semalan tak segebuz yg mula2
Maklang buat. Apa yang tak cukup tak tahulaa.

Tiba rumah kawan sekitar 9:20 kot. Dok kat situ about 1 jam dan bergegas ke sekolah hantar pow panazz.. Alhamdulillah!
Ada mee hoon lada itam

Ada laksam sedap

Ada popia vietnam Muni Mulan bawak .. Banyak maklang makan yg ini .. Sedap!


Dan ada ini.. Sedap.. Tak pandai buat ini.. Nnt teringin nak belajar buat:)

Lepas dari hantar pow maklang pergi surau ngan Angah. Mmg dah terlambat tapi tak apalah .. Dapat juga dengar walaupun kejap ceramah ustadz Mad Kemasik.. Alhamdulillah.. Sempat juga hantar beg yang Kak Faridah Sham tempah..

Lepas tu kawan ajak pergi usrah kat rumah Husna kat rantau laut. Bila tuba usrah dah habis, so tiba utk makan jelah..alhamdulillah rezki jangan di tolak..:)
Ada mee kari, kueh bom, ada macam2 lah. Shinta bawak kain utk jualan. Maklang memang seronok jumpa
Geng Usrah. Walaupun baru je join group ni sekitar Sept/ Oktober last year tapi kemesraan cepat terjalin.. Alhamdulillah!

Lepas balik, menyambung kerja utk nak siapkan pouches:). Alhamdulillah selasai sudah semuanya.. Kakak yg pasang butang dan juga maklang siap juga kusyen covers 2 buah. Semua ni nak
pakai utk wedding anak Kak Zah abang Nazri

Tak ada pulak gambar kusyen.. Nnt entry lain.. InsyaAllah.. Sehingga ketemu lagi dilain waktu...


Jomlaa berselawat... Allahhummasoli'ala Muhammad...

Selasa, 21 Januari 2014

Allah selamat kan keluarga dan harta benda kami





Assalamualaikum
Oklah setakat ni dulu.. Doakan Kami ..



Malam tadi sekitar 1:45-2:30 rumah maklang cuba di cerobohi. Dua kali alarm berbunyi. Offkan alarm dan immediately onkan semula. Buat yg sama both times. Biasa lepas diarm alarm panel akan keluarkan bunyi utk kita reset. Tak tunggu pon terus aje alarmkan sebab dalam masa 10 mins diarmed tu sempat kalau org nak masuk rumah... So mmg biasa alarm terpasang all the time.


Alhamdulillah Allah ingatkan utk baca ayatulkursi dalam keadaan yg tersangat mengantuk. Bertasbih sambil niat.. Ya Allah peliharalah keluarga kami.. Alhamdulillah Allah Maha Mendengar..


Pagi tadi baru realised ada yg nak potong grill tingkap. Same place ngan 12 tahun lepas. Dia guna underwear suami n mine utk nak pegang the grill.. Dia amek kat ampain... Seriau betul..pagar belakang rumah dah ternganga.. Mmg tak bermangga pon. Hari ini kena mangga dah pintu tu.


Kena selalu berjaga dan berserah 100% pada Allah utk melindungi kita.. InsyaAllah selamat

Sempat juga maklang pergi buat report polis tadi. Rupanya malam tadi ada 2 rumaj kena kacau. Kerteh sekarang dah tak selamat:)

Semoga Allah pelihara warga kerteh insyaAllah
Seriau juga melihatnya..

Siang tadi tak banyak yg maklang siap. Rasa macam lembap sgt menjahit sekarang. Alhamdulillah siap juga 3  buah beg. Semuanya dah bertuan..;)





Sempat juga maklang buat green curry for lunch.. Alhamdulillah


Brekfas utk adek2...


Assalamualaikum 

Isnin, 20 Januari 2014

Kelas sulam riben



Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnya maklang dapat juga buat kelas riben yang dah lama kawan2 maklang nak. Last year mmg tak sempat nak buat kelas. Sibuk dengan urusan sendiri dan juga urusan anak2 yang periksa. 3 orang periksa mmg demam laa nak menjaga huhu.. Alhamdulillah akhirnya selesai sudah. Alhamdulillah result anak yg 2 memuaskan walau ada yg tak sepenuhnya A. Tak apalah.. Banyak tu rezki dia.. Terimalah seadanya.. Alhamdulillah...


Maka berlangsunglah kelas riben maklang pagi tadi. Ada 5 pelajar semuanya.. Selesai sudah 2 module:)


Masa break time sempat hidangkan brownies yg angah buat semalam dan roti filled with cream cheese. Nasib baik ada yang tolong buatkan..




Kelas selesai hampir jam 2 sebab ada pelajar yg dtg lewat dan tak dapat nak attend fully sebab ada bawa baby. Bila baby dah tidur barulah maklang dapat ajar dia one to one. Alhamdulillah...

Habis kelas, maklang layan jahit beg tapi tak dan siap pon... Biasalah kalau lepas kelas mmg terasa keletihan... 

Petang sempat gi umah kawan yang jahit kan jubah maklang. Alhamdulillah.. Berpuas hati:).. Nak pakai masa annual dinner cik abang wiken ni insyaAllah...


Terexcited pulak maklang nak pakai baju merah menyala ni... Terimakaseh banyak pada Nita yang menolong... :)


Malam ni bercita2 nak siapkan tempahan pouches. Ada 30 bj semuanya.. Baru yang siap yg ke 7.. InsyaAllah dapat siap 3 buah dah bersyukur banyak :) 


Lupa nak tayang brekfas yang angah buat utk adek2 dia pagi tadi.. Roti sardin gulung... Sedap! Tq Angah...

Sehingga berjumpa lagi:)

Jom kita berselawat.. Allahhummasoli'ala Muhammad...